Xtra
- före Schlager


Möjligen har den här delen av sajten ett marginellt intresse, men alla jag pratat med är hett ivriga på förhistorien - så låt gå: här

så länge han kunde och när det endast var 5 minuter innan det oåterkalleligt skulle vara försent, ringde vi in det namn som vi tyckte var bäst befriat från alla tidsaktuella musikschabloner: Schlager. Alternativnamnet "Rockmani" användes istället till den ideella förening som vi bildade för att ge ut tidningen. (3 av oss 5 bodde ett stenkast från varandra på Söder (SoFo, även Nylin kilade in sig där) - lite skämtsamt kallat "kvarteret Rockmani".)

Xtra gjorde intryck på musikbranschen. Bankerna tjurade däremot, så finansiering löstes på annat sätt (via undertecknads dåvarande svärmor, som vid en påtvingad husförsäljning lånade ut 100.000 i ett år).

Inget av Xtra-materialet användes senare i Schlager, vilket var lite slöseri - inte minst på Thores ännu idag makalösa Clashbilder. I övrigt låg vi rätt - Ebba Grön, Dag Vag och Eldkvarn fångades in tillsammans med new waveartister som Tom Verlaine, Pere Ubu, David Byrne, Devo och andra heta namn, varav flera fortfarande har en viss värme i sig än idag.

Undertecknad lyckades tillomed fånga in den unge entusiasten Klas Lunding när han med hjälp av en stödgala la de första grunderna till sin karriär inom svenskt musikliv.

Ett klick på någon av de 32 miniatyrerna nedan tar dej till en läsbar version. Och som du lär upptäcka så gjordes det här jobbet i sista minuten - ibland är ljuset skoningslöst även mot kvalitet...

Rock on!
kommer den, som en aptitretare till lite annat jag planerar lägga ut om Schlagers tillkomst.

Få har sett den, och ännu färre som gjort det
minns den
.

Det handlar om dummyn vi tillverkade sent 1979 och slutfördes våren 1980 för att hitta finansiärer till den nya musiktidningen. Vad jag minns satsade vi fem grundare närmare tusenlappen var för att täcka produktionskostnader som repro, sättning etc.

Av de två kopior som skapades försvann den ena för länge sen. Säkert vet få av mina forna kolleger att det sista exemplaret funnits undanstuvat på mitt vindskontor, för att lämpligt hittas igen vid en röjning nyligen (det lite gula som syns längs kanterna här och var är ålder kombinerat med det gummilim vi använde för att montera ihop sidorna).

Namnet Xtra användes i brist på bättre. När Per Mortensen på DN gjorde intervju med mej och Håkan fick vi respit med namnvalet till nästa morgon. Utan namn förmådde vi Per hålla artikeln från pressarna

^top

Klicka för att läsa DN-intevjun om Schlager