"Lyssna på"- länkar

Sveriges Radio

lyssna.

 

I ärlighetens namn så var det Barbro Schultz, chef framför andra på Ungdomsradion i P3, som lockade in mej i detta etermedia. Hon ansåg att det var slöseri att inte använda mina kunskaper om den oberoende musiken som jag samlat på mej under bl a Schlageråren.

Eftersom jag var på väg bort från tidningen 1984 då inriktning och ägarstruktur inte längre var så intressant, passade radio bra som nytt uttryck.

Jag minns att inte alla på ungdomsredaktionen var så tända på musiken jag förde med mej. Men att jag jobbade frilans gjorde det enklare "glömma bort" en del av mina inslag. Så t.ex. blev intervjuer med både Cocteau Twins, Icicle Works och Play Dead liggande och "för gamla".

Det var först när Nisse Fagerberg och Håkan Persson tog ett fastare tag om händelserna som den oberoende musiken fick ett välbehövligt fokus i programmen.

Starten i P3:s sommartablå med Cult Strip och fem halvtimmar (en i veckan) visade på lyssnarnas hunger. Gensvaret var översvallande.

Det tog mindre än en fikapaus att få ihop låtarna. Tricket var att spendera tiden i en välsorterad importaffär, något de flesta SR-producenter undvek som pesten.

Läs mer på de egna sidor resp. program ska få strax - Bank! har jag faktiskt redan tjuvstartat. Under tiden tål det att återkalla tongångarna i SR vid den här tiden. Lars Aldmans debattinlägg i DN 1984 var en av flera orsaker till att vi började samarbeta i Lilla Bommen och Bommen. När vi skiljdes åt 87 var trist nog tiderna nästan ännu kärvare, för myset i P3 var inget annat än statsfinansierad sömngas...

[klicka till programindex o lyssna]